Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a világ legkiemelkedőbb rövidfilmjeit és mozifilmjeit vetítjük 4-14 éves gyerekeknek és számos filmes workshopon is részt vehet a teljes család.
2020. Április 3-5.

A Cinemira az egyetlen kifejezetten gyerekeknek szóló filmfesztivál hazánkban. Ezen a hiánypótló családi rendezvényen a gyerekek filmeken keresztül ismerhetik meg a világ különböző kultúráit. A háromnapos gyerekfilm ünnepen több mint 80 országból, több száz, kifejezetten gyerekeknek szóló film látható.

Az óránként induló filmes programban 4–14 éves gyerekek számára készített rövid animációs, élőszereplős és dokumentumfilmeket vetítünk. Itt debütálnak a legendás magyar gyerekfilmek digitálisan felújított változatai.

Panorámaprogramunkban a legkiemelkedőbb gyerekeknek szóló nemzetközi mozifilmek kapnak helyet, a visegrádi országokban készült gyerekfilmeket pedig fókusz szekcióban vetítjük.

A fesztivál interaktív: filmes, animációs, casting, sminkes és kaszkadőr workshopokon próbálhatja ki magát az egész család. A gyerekeknek szóló filmes előadások többek közt a szinkronizálás titkaiba vezetik be a közönséget, vagy épp a casting rejtelmeiről hallhatnak filmes szakemberektől.

A Cinemira fontos szerepet vállal abban, hogy felélessze a gyerekfilmes hagyományokat Magyarországon, ezért szakmai programokat szervez a filmes alkotók számára. Így 2019-ben a Magyar Nemzeti Filmintézet Fast Forward programjával közösen megszerveztük az első nemzetközi gyerekfilmes forgatókönyvíró workshopot.

2020-ban folytatjuk az Író+ Filmes találkozót, ahol a legsikeresebb hazai gyerekkönyvek írói prezentálják történeteiket a filmeseknek egy jövőbeli mozi adaptáció reményében.

A Cinemira 2020-ban elindítja az első Gyerekfilmes Pitch Fórumot, ahol a legfrissebb magyar gyerekeknek szóló tv – és nagyjátékfilm terveket mutatják be az alkotók szakmai zsűri, televíziós vásárlók és filmes támogatók előtt. A legjobb tervek fejlesztési pénzdíjat nyernek.

2020. április 3-5.